DOMOV
TRENING
POŠKODBE
HRANA
OPREMA
TEKAŠKE SKUPINE
TEKAŠKE DELAVNICE
NEGA HRBTENICE
TEKAŠKI DNEVI
TEKAŠKA POPOTOVANJA
TEKAŠKI TABORI
TEKAŠKI MARATONI
RAZMISLEKI, ...
ZA PODJETJA
KOLEDAR 2020
TEKAŠKA OBVESTILA
KONTAKT
Dubrovnik maraton s popotovanjem po Dalmaciji 2018

Dubrovnik je posebno mesto na svetu. Tam priredijo tudi zelo lep mali maraton in tek na 5 km, ki se začne in zaključi na Stradunu. Po Dobrovniku smo nadaljevali še na Korčuli. Tako je bilo naših 6 dni Dalmacije prežetih s številnimi edinstvenimi doživetji.

Poglej filmček:Naše popotovanje se je začelo že v četrtek zvečer, ko smo se z avtobusom odpeljali proti Dubrovniku. Nočna vožna je bila prijetna in smo jo večinoma prespali. Ob 9. dopoldan smo se že sprehajali po Stradunu. Prevzeli smo štartne pakete za nedeljski tek. Z gondolo smo se odpeljali na Srđ, se nastanili v hotelu Vis in zaplavali v toplem morju. V soboto smo obiskali otoček Lokrum ter uživali hlad senc in bogastvo preteklega časa znotraj trdnega mestnega obzidja. V nedeljo smo tekli na 5 in 21 km in okusili čudovito organizacijo teka ob morju z velikim številom okrepčevalnic in hladilno vodo, ki je tako zelo prijala, ko smo se polivali po glavi, na katero je siljalo sonce. Po teku smo zaplavali v morju in se odpeljali do Stona, kjer smo se na kratko ustavili in se nekaj naučili o solinah. Nadaljevali smo pot na otok Korčulo v vasico Brna. V ponedeljek smo se sprehodili po plažah Lumbarde, pod vodstvom lokalne vodičke pa še po mestecu Korčula. Prva hiša na desni strani znotraj obzidanega mesta je bila hiša zdravnika, ki je preverjal zdravje meščanov. Mesto ga je plačevalo za vse obiskovalce, to je bil imunski sistem mesta. V torek smo tekli od našega hotela v Brni do Prižbe in naprej proti Blatu ter po poti izgubljenega časa proti Smokvici. Krog je bil sklenjen s 23 kilometri lahkotnega teka in hoje. V sredo smo se odpeljali s trajektom do Splita, se tam sprehodili skozi Dioklicianovo palačo in tržnico, pred večerom pa smo bili že doma.

Za naslednje leto ponovno načrtujemo obisk dubrovniškega malega maratona. Takrat pa bomo na poti nazaj  verjetno obiskali še Mostar, Sarajevo in Banja Luko.

Kar je, pač je. Kar bo, pač bo. Pomembno je, da delamo po lastni vesti in svojih najboljših močeh. Velikokrat imamo težave sprejemati realnost takšno, kakršna je. Zato imamo zavest pogosto umazano z nerealnimi predstavami, kako bi se življenje moralo odvijati in smo po nepotrebnem manj zadovoljni.

Urban Praprotnik,
prof. šp. vzg.